Kluci a škola

Vítám Vás u další sezóny na blogu. Díky všem za čtení a podporu.

Dnes mám ne úplně klasický text, spíš krátké povzdechnutí či zamyšlení nad podle mě velkým problémem, který má dopady na celý měnící se svět a obří důsledky na fungování společnosti.  

Kluci a škola. Na toto téma se už určitě nějaký text objevil, ale rozhodně to není TÉMA. A mávnutí rukou „kluci jsou prostě kluci, vždy budou zlobit“ nepomůže.

Kluci a muži potřebují pomoc. A důvod je ve školách, kde kluci zůstávají pozadu. Ne však vlastní chybou. Stejně tak se nutně nejedná o naší učitelskou chybu, ale to je složitější.

Ve vyspělých zemích, prakticky v každém měřítku a v každé věkové skupině, ženy nechávají muže za sebou. Zvládání předmětů na středních školách, chození na univerzitu, ale i úspěšnost na univerzitě a s tím spojené výdělky a společenský status, ve všech těchto pohledech jsou ženy úspěšnější.

V roce 1972 byl ve Spojených státech amerických rozdíl 13 %, o tolik víc mužů úspěšně zakončilo univerzitu. Teď je rozdíl 15 %. Ale obráceně, o dost víc žen úspěšně dostuduje univerzitu. Genderová nerovnost je tak větší, než byla před padesáti lety. Tehdy v neprospěch žen, dnes v neprospěch mužů.

Proč je to problém? Muži si dnes vydělávají méně než v 70. letech, pokud se bavíme pouze o vzdělání na úrovni maturity. Výsledkem je zvýšená nezaměstnanost a pokles sociálního statusu. V některých oborech chybí muži, je to pak těžší i pro ostatní chlapce. Nemají vzor, nemají koho následovat. Typickým příkladem je například psychologie, což je dnes prakticky ženský obor, je zde jen pět procent mužů do 30 let. Obecně jde ale o všechny pomáhající profese.

S nezaměstnaností a poklesem důležitosti ve společnosti jde u některých mužů ruku v ruce zvyšující se míra závislostí a „řešení“ situace drogami, alkoholem a v nejhorších případech sebevraždou, na jejíž spáchání je u mužů třikrát větší šance než u žen. Muži častěji ztrácejí kontakt s rodinou a zůstávají izolováni. Jedna studia zkoumala poslední slova mužů před sebevraždou, nejčastěji se objevovala slova bezcenný (worthless), neužitečný (useless), nepotřebný (not needed). Mimochodem, koho myslíte, že budou „ztracení muži“ volit?

Ženský mozek se vyvíjí rychleji a právě ve škole, kde dívky získávají náskok, to hraje větší roli. Dívky jsou víc zodpovědné, což je vhodné pro systém školství, který máme ve většině zemí. Odevzdávání úkolů, poslouchání, soustředit se, pilně se učit, to jsou vše vlastnosti a schopnosti, které povzbuzuje školství a které mají spíš dívky než chlapci, protože jsou dříve vyspělé. Něco podobného nebylo možné odhalit například před padesáti lety, protože univerzity nebyly dostupné pro tolik žen.

Řešení? Richard Reeves, autor knihy o této problematice, navrhuje logické, ale podle mě nereálné řešení, na které není společnost připravena. Chlapci by mohli začít chodit do školy o rok později, aby se vyrovnaly mentální rozdíly. A samozřejmě by pomohlo více mužských učitelů a obecně mužů v pomáhajících profesích. To je zatím jedna z reálných věcí, kterou můžete dělat, pokud jsme muži učitelé. Být vzorem. A komunikovat s respektem, slušně a bez stereotypů a nálepek („kluci jsou prostě kluci,  vždy budou zlobit“) můžeme samozřejmě všichni, stejně tak vytvářet jiné než „šprťacké“ prostředí. Je to samozřejmě málo a není to řešení, ale někde se začít musí.

Ženy a jejich postavení v posledních desetiletích rostly, což je výborná zpráva, ale muži jsou zaseknutí ve starých rolích, které buď není možné držet, nebo je muži ani nechtějí. Mužská emancipace v žádném případě nejde proti ženské emancipaci, naopak, ženská emancipace osvobozuje i muže, osvobozuje je od tradičních rolí a stereotypů. Čím úspěšnější bude nadále ženská emancipace, tím vhodnější prostor bude i pro mužskou emancipaci.

Pokud Vás téma zaujalo, doporučuji Richarda Reevese, není potřeba hned objednávat knihu, stačí si pustit video na Youtube, kde jsou další souvislosti.

Podpořit blog a odměnit mě jako autora můžete zde nebo pomocí QR kódů níže. Děkuji.

1 comments

  1. Anonymní · 19 ledna

    Díky moc za tento článek. Pracuji jako učitel v zahraničí a už dávno jsem si všiml, že dívky mají mnohem lepší studijní výsledky a pracovat s nimi ve třídě je vesměs bez problémů (a člověk jen sleduje, jak se zlepšují, rostou a má z toho velkou radost), kdežto s chlapci je často velký problém, je nutné řešit kázeň a i tak se velmi často moc k učení nemají a celkově za dívkami ve studiu a znalostech zaostávají. Moc jsem o tomhle s nikým nemluvil, aby si nemysleli, že nějak zobecňuji, ale váš článek mě upevnil v tom, že to není jen pouhý dojem…

    Líbí se 1 osoba

Napsat komentář